Om holsteneren

Holsteneren er et produkt af systematisk avl, der er startet i Tyskland i den nordvestlige delstat, Schleswig-Holstein i det trettende århundrede. Dette område er et af de mest succesfulde avlsregioner i Tyskland og holsteneren er en af de ældste varmblodsracer i Tyskland.
Oprindeligt var holsteneren værdsat af, og et redskab for, den tyske landmand. Den var kendt for dens styrke, udholdenhed og pålidelighed. Og den var værdsat af militæret for dens mod og kunnen. De første skrevne optegnelser over holsteneravlen dateres helt tilbage til det trettende århundrede da greven af Holstein og Stormand, Gerhard I, gav græsningsrettighederne omkring klostret i Uetersen til det privat-ejede kloster. Munkene fortsatte med at avle fine heste helt op til reformationen da rettigherderne blev givet tilbage til private jordejere. Behovet for disse heste både i landbruget og i hæren, gjorde at jordejerne kunne fortsætte det avlsarbejde, der bel påbegyndt af munkene.

Så tidligt som i 1686 blev der vedtaget love i Schleswig-Holstein der skulle sikre avlsarbejdet og belønninger blev ofte givet for at påskønne og opfordre til bedre avlsarbejde. Gennem det syttende og atende århundrede voksede holstenerens rygte ud over Europa med over 10.000 heste eksporteret i 1797. Efterhånden som behovet for krigsheste faldt, blev der importeret British Yorkshire Coach horses og Cleveland Bay hingste, som blev brugt i holsteneravlen for at fremavle en ædlere kørehest med større bevægelser. Efter Anden Verdenskrig blev der i stor udstrækning brugt engelsk fuldblod for at tilføje en yderligere forædning og springevner til den i forvejen unikke holstener type.

Dette avlsarbejde har udviklet sig til en af de store tyske sportsheste racer. Især egnet til springning, dressur og kørsel. Racen har haft stor indflydelse på udviklingen af andre varmblodsracer I dag kan holsteneren findes blandt topplaceringerne i langt de fleste hestebegivenheder over hele jorden. Heriblandt både olympiader og verdensmesterskaber.


Traditionelt er avlskarakteristikken for en holstener en brun hest med ingen eller få hvide aftegn. Det er en velafbalanceret hest med udvokset størrelse på mellem 160 og 170 cm. med en stor, naturlig og elastisk bevægelse. Et smukt hovede med store, smukke øjne bæres på en smukt buet hals, der rejser sig fra skuldrene og giver en elegant lethed og elegance.